Litorina.org

Home
Seppo Mononen CV
Kekkosen linjalla Suomi jatkaa dualistista kaksoiselamaa
Organized.fi
Human Rights Court
pics - siru hampaassani
Pirjo Sandström
1993 ohjelmoitu kriisi jatkuu 2018
Tamminiemen trollitehdas
Lottien Natsimiljoonat
Ministerille
Polttamaton Pirtti
ilkka_rehabilitoi.html
natsi-lääketiede_Suomessa
Tyttöjen oudot kuolemat EP:lla
Hl AnitaSimonen
Inger Karumo sadistilääkäri VKS:ssa
International Conspiracy
Suposta jouduttaja Eduskuntaan
Ilkeys tappaa
Väkivalta johtuu alistamisesta
Yle sensuroi
miksi Mikko on paha?
"Näytit Maailmalle"
Ehdokkaista
Vilpillisyys
"Tulvasuojelu": Niinistö suositteli
Vääriädiagnooseja
Suomi kriisissä
Kunniaton Eduskunta
Hamlet
UKK-vallankumous
"Tulevaisuusseminaari"
Naapurin Heikki kuoli 1944
Tulvasuojelu - puhallus
29.9.2012/sm
Poliisin huumejuhlat
Voi meitä ...
Yksi tietää aina
Poliittinen yle
Suomi toimii häikäilemättä
1993 Kriisi
Polttamaton pirtti
Miksi Suomea ei oteta tosissaan
Syöpä Suomessa
Inhimillinen kehitys alkaa kohdussa *
Moraali vai Etiikka
oikeusvaltioko
Lentokone hajosi ilmassa - 8 kuoli Suomessa
tuskalliset_maitohapot
Kehitys johtaa sivistykseen
Euroopan vapauttamisen muistopäivänä 11.11.
vilpittömät
sanoma riosta
Natsismi
Olkaamme suomalaisia!
Finlandia on Bolivian kansallishymni
Saatanan tunarien koti?
Ylen taantumasta
Vaasan Nais Mafia
Salaisen Poliisin kiusaamana
Huumeita Floridasta
evoluution todiste
Evoluutio
salaliittok
Sensuuri Suomen tietoverkoissa
VAASAN HOVIOIKEUS v.2004
Parempi ymmärtää
Miksi koulu ei toimi
Maanpuolustuskurssiyhdistys
Tavallinen ihminen on tärkeä
rahastusta lääkkeillä
Helsingin 1975 henki
Arktinen talvihenke
Tarpeeton sota
Tavallinen ihminen
Lapin kesää
Nobel-juhlista
Ilman oikeutta
Elektr. valvontaa ilmajoella
jordsskorpan
Itsemurhista
Pakolaisten henkinen pääoma tervetullut
Luovuus on ratkaisu
Ehdollinen refleksi hengenpelastajana
edustuston ongelmat
tiedottajoen syy?
Konsensus ja köyhyys
Talvisodan loppu
Mandela
propaganda
Elilitti käki on ..
sotatragediat
Talvisota
Itsenäisyys on eliitin vapautta
Conzita
SUOMI-URKINTA
Ihminen on ...
Darwinin pulma ratkesi
ilkeys
Urkintayhteiskunta
Sisuair
Vai mitä se on
Väkivalta - Verboten! *)
POLIISIOSASTO - kaavio(!) 2010
LitorSE
Litorina geologiaa
vouti
Projekti
Pako
Rosa
Iluminada
29.9.2012 /sm WHO:
"NÄYTIT MAAILMALLE"

Moraali vai Etiikka

 

Ihminen, jonka elämää oma etu ohjaa, toimii moraalisesti. Länsimaisessa kielenkäytössä periaatteidensa hinnoittelijaa ja itsensä kaupittelijaa kutsutaan kehnolla nimellä.  Hän kysyy aina ensin, mitä minä tästä hyödyn? Paljonko maksat, että olen samaa mieltä kanssasi? Ehtojen asettaminen toiminnalleen on moraalista;  korvauksesta tai

NaistenV2.jpg

 vastapalveluksen toivossa käyttäydyn odotetulla tavalla tai olen samaa mieltä jouduttajan kanssa tai kannatan vaikkapa puoluetta. 

Mutta eettisesti eläen on mahdollista toimia aina parhaan käsityksensä mukaisesti oikein vaikutuksia tai seurauksia pelkäämättä. Etiikka tulee kreikan kielestä tarkoittaen hyviä tapoja, käyttäytymissääntöjä ja siveellisyyttä. Nykyaikaisessa länsimaisessa kielenkäytössä etiikka on kuitenkin saanut merkityksen joka tarkoittaa vertaamatonta totuutta ja oikeaa. Se on yliopistojen tärkeä oppiaine, ja eettisiin sääntöihin sitoutuminen vaativan ammatin harjoittamisen edellytys.

Moraali on esimerkiksi rohkeutta jatkaa vaikka tietäisi olevansa väärässä. Moraalisesta oikeasta voidaan sopia ja sitä voidaan puolustella rajatun etupiirin suhteen. Jos naapurini näyttää tekevän vielä pahemmin kuin minä, niin suhteellisesti ottaen voin väittää olevani oikeassa!. Sotilailla voi olla korkea moraali, vaikka kävisivät sotaa huonon asian puolesta, kuten alistaakseen toisia ihmisiä. Sotajoukko on silloin se piiri, jonka sisäisesti oikeaa arvioidaan.

Moralisoiminen tarkoittaa sitä, että vihjeellisesti puhumalla, kollektiivisesti moittimalla ja erilaisuutta paheksumalla tai muulla henkisellä väkivallalla yritetään painostaa ihmistä muuttamaan käyttäytymistään, ulkoista olemustaan, henkilökohtaisia tapojaan tai mielipiteitään  moralisoijan mieliksi. Moralisointi tukahduttaa yksilön oikeutta olla oma itsensä ja elää omaa elämäänsä parhaaksi katsomallaan tavalla.

Moralisointi aiheuttaa asenteellisuutta, se rajoittaa ihmisen luovuutta ja ahdistaa yhteiskunnan ilmapiiriä. Meillä maan tavaksi on vakiintunut moralisointi tiedotusvälineissä. Suomalaisilla urheiluselostajilla se on piintynyt tapa: Reportterin tehtävä on selostaa todellista tapahtumaa mutta monet syyllistyvät arvioimaan suoritusta laatusanoin. Erityisen suosittu on adverbiaali ‘hienosti’. Suoritusten arviointi kuuluu mahdollisille arvostelutuomareille, ja vapaus oman mielipiteen muodostamiseen on yleisön oikeus. 

Moraalinen vaatimus ja moralisoimisella saavutettu tavoite kuten toisen alistaminen tahtoonsa voi tilapäisesti näyttää jopa voitolta. Mutta pitkällä tähtäimellä se ei ole rakentavaa eikä hetken tyydytys ole kestävää. Eettisen johdonmukaisuuden loukkauksista ihminen joutuu aina lopulta itse maksamaan, ennemmin tai myöhemmin ja tavalla tai toisella.

Eräs moraalisuudesta yhteiskunnalle langennut lasku juontuu 1970-luvulla yleistyneestä äitien työssäkäynnistä. Kun tästä työvoima nopeasti lähes kaksinkertaistui, työpaikoista syntyi kilpailu, eikä niitä riittänytkään kaikille: huipputyöttömyysluvut 1970-luvulla saattoivat osin johtua tästä. Uusi ministeri pantiin miettimään, kuinka maahan luodaan lisää työpaikkoja. Tehtävään tulikin teräväpäisiä henkilöitä, joilla riitti mielikuvitusta keinotekoisten työpaikkojen ideoimiseen.

Euroopassa äidit ovat kauan olleet työmarkkinoiden tuottava resurssi. Siellä äidit ovat sopuisasti osa-aikaisissa töissä, koska järjestelyn ymmärretään edistävän myös heidän lastensa hyvinvointia ja tyydyttävän kehitystarpeita; eikä lapsiaan tarvitse hylätä pitkäksi päiväksi. Laaja ymmärrys vallitsee sivistyneessä yhteiskunnassa siitä, että inhimilliselle kehitykselle olennaista pienen lapsen omaa äitiä ei voi korvata kukaan/mikään muu. Tähän yhdyn.

Seppo Mononen tutkija filosofian maisteri Ilmajoki

/www.litorina.org/

Kuva. Onnistunut Euroopan äitien osapäivätyön kehitys on Suomen itsekkäiden järjestönaisten vihaama;  Naisten Valmiusliitto ry:n marssia ampumaradalle tahdittaa sotilasrumpu. Asiaton harrasteyhdistys on yksi monista epäeettisin perustein motivoitu “ylienergisten naisten patoutuneesta toiminnan tarpeesta”, (Harri Kainulainen MPK).  - Valtiojärjestys: Suomessa maanpuolustuksesta vastaa Puolustusvoimat.) 

Enter supporting content here