Litorina.org

Home
Seppo Mononen CV
Kekkosen linjalla Suomi jatkaa dualistista kaksoiselamaa
Organized.fi
Human Rights Court
pics - siru hampaassani
Pirjo Sandström
1993 ohjelmoitu kriisi jatkuu 2018
Tamminiemen trollitehdas
Lottien Natsimiljoonat
Ministerille
Polttamaton Pirtti
ilkka_rehabilitoi.html
natsi-lääketiede_Suomessa
Tyttöjen oudot kuolemat EP:lla
Hl AnitaSimonen
Inger Karumo sadistilääkäri VKS:ssa
International Conspiracy
Suposta jouduttaja Eduskuntaan
Ilkeys tappaa
Väkivalta johtuu alistamisesta
Yle sensuroi
miksi Mikko on paha?
"Näytit Maailmalle"
Ehdokkaista
Vilpillisyys
"Tulvasuojelu": Niinistö suositteli
Vääriädiagnooseja
Suomi kriisissä
Kunniaton Eduskunta
Hamlet
UKK-vallankumous
"Tulevaisuusseminaari"
Naapurin Heikki kuoli 1944
Tulvasuojelu - puhallus
29.9.2012/sm
Poliisin huumejuhlat
Voi meitä ...
Yksi tietää aina
Poliittinen yle
Suomi toimii häikäilemättä
1993 Kriisi
Polttamaton pirtti
Miksi Suomea ei oteta tosissaan
Syöpä Suomessa
Inhimillinen kehitys alkaa kohdussa *
Moraali vai Etiikka
oikeusvaltioko
Lentokone hajosi ilmassa - 8 kuoli Suomessa
tuskalliset_maitohapot
Kehitys johtaa sivistykseen
Euroopan vapauttamisen muistopäivänä 11.11.
vilpittömät
sanoma riosta
Natsismi
Olkaamme suomalaisia!
Finlandia on Bolivian kansallishymni
Saatanan tunarien koti?
Ylen taantumasta
Vaasan Nais Mafia
Salaisen Poliisin kiusaamana
Huumeita Floridasta
evoluution todiste
Evoluutio
salaliittok
Sensuuri Suomen tietoverkoissa
VAASAN HOVIOIKEUS v.2004
Parempi ymmärtää
Miksi koulu ei toimi
Maanpuolustuskurssiyhdistys
Tavallinen ihminen on tärkeä
rahastusta lääkkeillä
Helsingin 1975 henki
Arktinen talvihenke
Tarpeeton sota
Tavallinen ihminen
Lapin kesää
Nobel-juhlista
Ilman oikeutta
Elektr. valvontaa ilmajoella
jordsskorpan
Itsemurhista
Pakolaisten henkinen pääoma tervetullut
Luovuus on ratkaisu
Ehdollinen refleksi hengenpelastajana
edustuston ongelmat
tiedottajoen syy?
Konsensus ja köyhyys
Talvisodan loppu
Mandela
propaganda
Elilitti käki on ..
sotatragediat
Talvisota
Itsenäisyys on eliitin vapautta
Conzita
SUOMI-URKINTA
Ihminen on ...
Darwinin pulma ratkesi
ilkeys
Urkintayhteiskunta
Sisuair
Vai mitä se on
Väkivalta - Verboten! *)
POLIISIOSASTO - kaavio(!) 2010
LitorSE
Litorina geologiaa
vouti
Projekti
Pako
Rosa
Iluminada
29.9.2012 /sm WHO:
"NÄYTIT MAAILMALLE"

Suomi kriisissä

ISBN-978–952-5543-39-1 (HTML)

 

Seppo Mononen

Yhteiskunta kriisissä


Suomalaisessa keskustelussa käsitteet moraali ja etiikka sekoitetaan yleisesti. Niitä pidetään samaa tarkoittavina synonyymeinä ja useissa asiayhteyksissä mainitaan molemmat ikään kuin "varmuuden vuoksi". Käytäntö on kuitenkin kyseenalainen, ja oikeusistuimen tuomarit voivat tuntea houkutusta kohdella puolueellisesti tuttuja Rotary- Leijona- vapaamuurari- tai muita laista ilmeistä koskemattomuutta nauttivia veljiä. 

Suomen tapa on sisäinen: Länsimaisessa yhteiskunnassa moraali ja etiikka erotetaan toisistaan, ne eivät ole synonyymejä. Moraali tarkoittaa suhteellista oikeaa kun taas etiikka tarkoittaa ehdotonta oikeaa. Eettiset säännöt on pakollinen tutkintoaine ja niiden noudattaminen edellytys rekisteröidyille ammatinharjoittajille kuten suunnittelijat ja lääkärit. Niiden rikkominen voi johtaa oikeudellisiin syytetoimenpiteisiin. 

Moraali on rohkeutta ajaa omaa ja omiensa etua muita lannistamalla. - Sotilailla voi olla korkea moraali vaikka he sotisivat vääryyden puolesta. Moraalisesti voidaan etuja vertaillen väitellä siitä KUKA voisi olla oikeassa, kun taas eettinen tuomari vaikutteettomasti tutkii MIKÄ on oikein. Kysymys jätetään avoimeksi, ellei oikeaa eettistä ratkaisua löydy. 

Alla on muutama esimerkki poikkeavista menettelytavoista nyky-Suomessa - omasta kokemuksesta. 


 

SEINÄJOEN KESKIJUOKSU 

1980 -luvulla Seinäjoen keskijuoksulla törmät sortuilivat, salaojaviemärit tukkeutuivat ja pelloilla kasvoi rahkasammalta käynnissä olevan soistumisen merkkinä. Useita vesioikeuden kokouksia oli pidetty, mutta kaikki maanomistajien todistelut kilpistyivät "kokeneitten" insinöörien vastaväitteisiin. Viime hetkillä joukko maanomistajia kääntyi puoleeni, ja laadin raportin joka vakuutti vesioikeuden. 

Raportti toimitettiin silloiselle eduskunnan oikeusasiamiehelle Olavi Heinoselle, jolle kanneltiin myös vesihallituksen silloisen ylijohtajan Simo Jaatisen toimista: Jaatinen oli allekirjoittanut ns. Voimalasopimuksen, jolla vesihallitus valtion edustajana luovutti Kyrönjoen voimaloitten rakentamisoikeuden Jyllinkosken Sähkö Oy:lle. Koska mahdollisen rakentamisluvan myöntäminen kuuluu vesioikeuden harkintaan eikä valtiolle, Jaatinen oli saattanut toimia asiattomasti viranhoidossaan. 

Vastauksessaan oikeusasiamies Heinonen moralisoi, että eiköhän teille riitä se että vesihallitus määrättiin maksamaan korvaukset maaomistajille sekä korjaamaan vahingot ja säätämään juoksutukset ym. Hän vakuutti minut että ylijohtaja Simo Jaatinen olisi jätettävä rauhaan. - Ansioistaan Olavi Heinosesta tehtiin, kuten tiedetään, Korkeimman oikeuden puheenjohtaja. Tähän asemaan hän toi moraaliset periaatteensa mm. siitä kenellekä ja kuinka paljon oikeutta kullekin tuli suoda. 

Laatimani lausunnon vesirakentamisen asiantuntemus ei jäänyt huomiotta. Ilmeisen uhkaavaksi sen katsoivat Kyrönjoen rakentaja ja sen valtionhallinnon tasolla istuva tukipilariisto. Hehän olivat tuohon asti saaneet rauhassa puuhailla tämän ja muidenkin rahakkaiden veljes-projektiensa kanssa.

 

 

KYRÖNJOKI 1990 -LUVULLA 

Kyrönjoen rakentamisen lupa-asiassa Länsi-Suomen vesioikeuden päätösasiakirjan sivun 91 kohdassa 66) kirjoittajan muistutuksen johdosta antama päätös kuuluu: "Muistutuslausuntoon liitetyssä vanhan peruskartan kopiossa 1/a oleva vedenkorkeutta tarkoittava lukema 32,7 on painettu myös uudempaan peruskarttaan, kopioidun kartan 1/A reunan ulkopuolelle. Lukemia ei katsota manipuloidun." 

Vesioikeuden arvelema "vanhan peruskartan kopio" on itse asiassa oikeaksi todistettu, 12.1.94 Vaasan maanmittauskonttorista ostettu ajanmukaisen rekisterikartan kopio-ote. Maanmittaushallituksen 1:20 000 peruskartan 2311 04 "painovuosi 1986" vedenkorkeus 32.7 on lisätty painokarttaan jälkeenpäin. Sitä ei ole virallisissa kantapiirroksissa, joiden elementeistä peruskartta painetaan. 

Ote maanmittaushallituksen peruskartan 2311 04 kantapiirroksista vuodelta 1984 täydennyspiiretty 1991, 04 A on piirtänyt Marjatta Huhtala, ja neljänneksen 04 C on piirtänyt Leena Kiuru. Mitään merkintää ajantasaisessa alkuperäisessä virallisessa asiakirjassa ei ole vesioikeuden lupaperusteluissa mainitsemasta veden pinnan korkeudesta Hanhikosken yläpuolisella karttalehdellä 2311 04 C. 

Pian sen jälkeen kun vesioikeus oli todennäköisesti asiaa luvan hakijalta tiedustellut, joku Maanmittauslaitoksessa lisäsi luvun 32.7 painaen sen v. "1986" peruskartan pohjalle. - Koko "v. 1986" peruskartan 2311 04 varasto kartanmyyntipisteissä ja kirjastoissa vaihdettiin sopiviin tuolloin, 1994: "Ai se kartta!" oli kartanmyyjän repliikki tiedusteluuni. On ilmeistä että vesioikeuden päätös perustui sille esitettyyn väärennettyyn karttaan.

 

 

HYPPIVÄ GOLF 


2000 -luvun alkupuolella Vaasan käräjäoikeudessa sain 32 euron sakkotuomion siitä, että olin peruuttanut Golf -henkilöauton Isuzu -pakettiauton kylkeen Palosaaren Esson pihassa. Tapauksella ei ollut silminnäkijöitä ja erikoisuutena oli tasaisella asfaltilla aiheuttamakseni väitetty jälki noin 80 cm korkeudella, kun Golfin uloin osa, puskuri, on noin 50 cm korkeudella maanpinnasta. 

Selvästi luonnon ja fysiikan lait todistivat väitteen mahdottomuuden, ja valitin Vaasan hovioikeuteen. Siellä tuomio pysyi todistajan valehdeltua, että hän "seisoi autojen välissä niiden ollessa noin 20 cm etäisyydellä toisistaan" ja että "Golf olisi voinut törmätä jos olisi jatkanut peruuttamista". Hovioikeus vahvisti tuomion tällä perusteella. Naureskelevine todistajineen näytti siltä, että koko käsittely oli syyttäjän, tuomarin ja todistajan kesken etukäteen sovittu. 

Rahakkaisiin juttuihin verrattuna asiani oli vaatimaton. Siitä hyötyi palkkion muodossa lähinnä valehteleva todistaja. Etukäteen sovitun oikeudenkäynnin yksinomainen tarkoitus lienee ollut minuun kohdistunut kiusanteko, kuten eläkkeeseeni nähden kalliit oikeudenkäyntikulut. – Tästä ja Vaasan hovioikeuden päätöksen voi lukea verkossa http://litorina.org/kirjoituksiatext/id46.html 

KOSKEMATTOMAT VELJET 

Helmikuussa 2006 olin itse paikalla kun Vaasan käräjäoikeudessa luettiin moraalinen tuomio mm. taposta. Puukotuksen uhriksi joutunut taksinkuljettaja virui hoidotta vaasalaisessa sairaalassa kolme päivää, kunnes kuoli vatsaontelon tulehdukseen. Puukotuksen uhri oli kuljetettu sairaalaan, joten hän oli poistunut ryöstäjän vaikutuspiiristä sairaalan lääkärien hoitovastuulle. Törkeästä laiminlyönnistä vastaavat lääkärit, eikä suinkaan puukottaja, jolla ei ollut mitään vaikutusmahdollisuutta asiaan. Oikeuden mainitsemat "kolme lääkäriä" saattoivat olla seurallisia pilailijoita joiden tarkkaavaisuus ja huolellisuus voitaisiin arvostella hylätyksi. He joutuivat odottelemaan kolme päivää, ennen kuin potilas kuoli. 

Oikeudessa ulkopuolinen asiantuntija oli kuolinsyytilaston tukemana todistanut kuinka kuolleisuus vatsaontelon tulehdukseen on nolla. Tämän olennaisen todistajanlausunnon puheenjohtaja vähätellen ohitti "vähäisenä kritiikkinä" sairaalan lääkäreiden käytöksestä. Sairaalan flegmaattisten lääkäreiden mukaan " pientä reikää ohutsuolessa on yleensä vaikea havaita". Lainaukset ovat moralisoivan puheenjohtajan suusta. Hänelle ei ollut mieluisaa että vaasalaisia "veljiä" ja vaasalaista epäammattimaisuutta arvosteltaisiin. Juuri mainituista sitaateista johtuen on olemassa lääkäreiden ammattikunta. Näin vaasalaisesta puukotuksen uhrista tuli ensimmäinen ja ainoa merkintä kuolinsyytilastoon. Joku voisi sanoa häpeällinen merkintä. 

Taksinkuljettajan välitön kuolema aiheutui lääkäreiden laiminlyönneistä. Ei olisi yllättävää, jos tapausta tarkemmin eettisesti tutkittaessa todettaisiin lääkäreiden tuottamuksellisuus kuoleman aiheuttajaksi. Käytännössähän kolmen lääkärin ryhmä on varmistus siitä, että jos jotain jää yhdeltä huomaamatta, toinen huomaa sen. 

Siksi vaasalainen moraali lisää mahdollisuuden, että lääkäritiimi voi sopia keskenään, että annetaan potilaan kuolla - olihan hän vielä harmiton perheetön poikamies. Täten saataisiin kovempi tuomio. - Sitähän jo moraalinen syyttäjä-velikin oli vaatinut alusta asti. 

 

YHTEISKUNTA KRIISISSÄ 

Yhteisenä tekijänä oikeuslaitoksessamme on outo käytäntö milloin tulkinnanvaraisuutta tai muuta epäselvyyttä ilmenee. Sen sijaan että oikeus puolueettomasti tutkisi asian oikean laidan, se pyytää selitystä asiaa ajavalta osapuolelta. Ja sitten uskoo kritiikittömästi mitä tahansa selityksiä, kuten " toisella karttalehdellä" tai "olisi voinut törmätä jos olisi jatkanut peruuttamista"! 

Julkean moraalin kustannuksella kutistunut eettinen käytäntö oli syynä vuoden 1993 kriisiin, jota käsiteltiin valtakunnan tasolla professori Ilkka Niiniluodon johdolla. Tätä vuotta voitaneen pitää käännekohtana suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä.

Pääministeri Esko Ahon asettama toimikunta hajosi kyvyttömänä yhteiseen julkilausumaan. Tästä hämmennyksestä yhteiskuntamme ei koskaan toipunut, vaan vääryys ja omien sääntöjen yleistyminen lienee jo liki korjaamatonta. Suomalainen yhteiskunta näyttää olevan läpeensä rappeutunut ja mätä.Tätä arviota tukevat oikeuslaitoksenkin moraaliset päätökset, kuten yllä on keskusteltu. 


Seppo Mononen, geologi, fil. maist., Vaasa (Ilmajoki) 

27.03.2006 

 

ISBN-978–952-5543-39-1 (HTML)

 

Enter supporting content here