Litorina.org

Home
Seppo Mononen CV
Kekkosen linjalla Suomi jatkaa dualistista kaksoiselamaa
Organized.fi
Human Rights Court
pics - siru hampaassani
Pirjo Sandström
1993 ohjelmoitu kriisi jatkuu 2018
Tamminiemen trollitehdas
Lottien Natsimiljoonat
Ministerille
Polttamaton Pirtti
ilkka_rehabilitoi.html
natsi-lääketiede_Suomessa
Tyttöjen oudot kuolemat EP:lla
Hl AnitaSimonen
Inger Karumo sadistilääkäri VKS:ssa
International Conspiracy
Suposta jouduttaja Eduskuntaan
Ilkeys tappaa
Väkivalta johtuu alistamisesta
Yle sensuroi
miksi Mikko on paha?
"Näytit Maailmalle"
Ehdokkaista
Vilpillisyys
"Tulvasuojelu": Niinistö suositteli
Vääriädiagnooseja
Suomi kriisissä
Kunniaton Eduskunta
Hamlet
UKK-vallankumous
"Tulevaisuusseminaari"
Naapurin Heikki kuoli 1944
Tulvasuojelu - puhallus
29.9.2012/sm
Poliisin huumejuhlat
Voi meitä ...
Yksi tietää aina
Poliittinen yle
Suomi toimii häikäilemättä
1993 Kriisi
Polttamaton pirtti
Miksi Suomea ei oteta tosissaan
Syöpä Suomessa
Inhimillinen kehitys alkaa kohdussa *
Moraali vai Etiikka
oikeusvaltioko
Lentokone hajosi ilmassa - 8 kuoli Suomessa
tuskalliset_maitohapot
Kehitys johtaa sivistykseen
Euroopan vapauttamisen muistopäivänä 11.11.
vilpittömät
sanoma riosta
Natsismi
Olkaamme suomalaisia!
Finlandia on Bolivian kansallishymni
Saatanan tunarien koti?
Ylen taantumasta
Vaasan Nais Mafia
Salaisen Poliisin kiusaamana
Huumeita Floridasta
evoluution todiste
Evoluutio
salaliittok
Sensuuri Suomen tietoverkoissa
VAASAN HOVIOIKEUS v.2004
Parempi ymmärtää
Miksi koulu ei toimi
Maanpuolustuskurssiyhdistys
Tavallinen ihminen on tärkeä
rahastusta lääkkeillä
Helsingin 1975 henki
Arktinen talvihenke
Tarpeeton sota
Tavallinen ihminen
Lapin kesää
Nobel-juhlista
Ilman oikeutta
Elektr. valvontaa ilmajoella
jordsskorpan
Itsemurhista
Pakolaisten henkinen pääoma tervetullut
Luovuus on ratkaisu
Ehdollinen refleksi hengenpelastajana
edustuston ongelmat
tiedottajoen syy?
Konsensus ja köyhyys
Talvisodan loppu
Mandela
propaganda
Elilitti käki on ..
sotatragediat
Talvisota
Itsenäisyys on eliitin vapautta
Conzita
SUOMI-URKINTA
Ihminen on ...
Darwinin pulma ratkesi
ilkeys
Urkintayhteiskunta
Sisuair
Vai mitä se on
Väkivalta - Verboten! *)
POLIISIOSASTO - kaavio(!) 2010
LitorSE
Litorina geologiaa
vouti
Projekti
Pako
Rosa
Iluminada
29.9.2012 /sm WHO:
"NÄYTIT MAAILMALLE"

"Tulevaisuusseminaari"Tulevaisuusseminaari 1994

Harkintakyvyttömät -  tai juonessa mukana olleet -  tutkimusrahoituksen myöntäjät ja mahdolliset valvojat olivat niin ihastuneita uudesta villityksestä, että riitti kun "sovellettiin" muualla jo keksittyjä kehitelmiä Suomen oloihin. Tämä saattoi tarkoittaa jopa ulkomaisten julkaisujen kääntämistä ja niiden esittelemistä omina suomalaisina keksintöinä. Ja täydestä meni!

27. 10. 1994/SM
 
Valtakunnan kanavalla 24.10.1994 näytettiin kansalle malliksi suorana lähetyksenä eduskunnan tulevaisuusseminaaria.

Huvinäytelmäksi ohjelmaa saattoi arvella osallistujien vaivautuneista ilmeistä ja kömpelöstä liikehtimisestä. Tilaisuus osoittautui kuitenkin ylitunteelliseksi murhenäytelmäksi, jossa puhetta johti todellisuudesta jo erkautunut Eero Paloheimo.
 
Keskustelijoina oli maamme valittujen epävarma joukko, joista "keskustelu" lienee nyt muodikasta. Tyypillinen oli puheenvuoro, jossa ilmaistiin huolta siitä, että suden ja ketun risteytyksen tutkimus ei meillä tunnu olevan eurooppalaisella tasolla!

Kokoomuksen kansanedustaja Martti Tiuri oli tietävinään, että tulevaisuutemme auvoisuus riippuu tekniseen tutkimukseen kanavoitavien määrärahojen runsaudesta humanistisen ja luonnontieteellisen tutkimuksen kustannuksella. Hänen mukaansa 1970 -luvulla aloitetusta rahoituksesta oli mukavia kokemuksia.
 
Numerot näyttävätkin hyviltä: OECD:n vuoden 1990 tilastossa Suomessa käytetyt tutkimus- ja kehitysmäärärahat olivat 1,9 prosenttia kansantuotteesta - sama kuin Norjassa. Edellämme olivat vain Ranska, Hollanti ja Iso-Britannia noin 2,5 prosentilla, Japani 2,7%, USA ja Saksa 2,8%, Sveitsi 2,9% ja Ruotsi 3,0 prosentilla. Taaksemme jäivät Belgia, Tanska, Itävalta, Italia jne.

Tutkimus- ja kehitystuloksemme eivät kuitenkaan ole olleet suhteessa kulutettuun rahaan: Nollatutkimukseksi kutsutaan itsestäänselvyyksien tutkimista, joka on 70 -luvulta lähtien ollut maan tapa. Kansantalouttamme vahingoittaneihin fiaskoihin VALKO -kuvaputkiprojektin veroisina kuuluu osallistuminen eurooppalaiseen teräväpiirtotelevision kehittämiseen samaan aikaan kun amerikkalaiset lähtivät kehittämään digitaalitekniikkaa.
          
Yltiöpäinen ilmailun kehitelmä on ollut Valmetin koelentäjän hengen vaatinut Redigo -projekti, ruma tekele, jonka vierekkäin istuttavan alkeiskoulutuskoneen ohjaamon eteen on asennettu vireä turbopotkurimoottori - kaukainen ja toteutumaton haavekuva Brasiliaisten aerodynaamisesta Tucanosta.
 
Tiuri tietää mitä puhuu 1970 -luvun tutkimuksesta, olihan hän tuolloin Teknillisen korkeakoulun radiotekniikan professori ja eräs suomalaisista pioneereista, jotka ideoivat mukavan keksinnön pyörän keksimisestä uudelleen. Harkintakyvyttömät -  tai juonessa mukana olleet -  tutkimusrahoituksen myöntäjät ja mahdolliset valvojat olivat niin ihastuneita uudesta villityksestä, että riitti kun "sovellettiin" muualla jo keksittyjä kehitelmiä Suomen oloihin. Tämä saattoi tarkoittaa jopa ulkomaisten julkaisujen kääntämistä ja niiden esittelemistä omina suomalaisina keksintöinä. Ja täydestä meni!

1970 -luvulla Yhdysvalloissa kehitettiin avaruuslennoilta käytettyä kaukokartoitusmenetelmää lentokoneesta käytettäväksi. Myös Suomeen tarjottiin laitteita ja tekniikkaa, mutta työnäytteenä olleesta valmiista kartasta tuolloinen maanmittauslaitoksen ylijohtaja Seppo Härmälä sydämistyi niin pahoin, ettei halunnut enää kuullakaan asiasta: systeemi piti kehittää Suomessa itse. Pyörää uudelleen keksi maanmittauslaitoksen kanssa  yhteistyössä teknilliseen korkeakouluun aloitettu kaukokartoituksen osasto nimitetyn professorin (Väisänen ?) johdolla.

Monien tutkijoiden vilpillisyys ja asenne ovat vieneet tutkimusta hakoteille: yleismaailmallinen tutkijan etiikka näyttää meillä olevan tuntematon käsite. Asioita seuraamaan kykenemättömään maallikkoon "keksinnöt", kuten Tiurin senttimetriaalloilla toimiva lehtokoneesta jään paksuutta mittaava tutka, ovat saattaneet tiedotusvälineissä paisua kansallisen "osaamisen" osoituksiksi.

Jos jotakin opittiin, niin kansanedustajien tulevaisuusseminaari vahvisti käydyn keskustelun herättämiä epäilyjä siitä, että suomalaisten älyllisen kapasiteetin heikkous on luultua yleisempää. Tiedämme ehkä paljon mutta ymmärrämme vähän. Koulutuksen ja kasvatuksen painopiste tulisi siksi ehkä asettaa niin, että luovuuden lannistamista ja aloitteellisuuden tukahduttamista ryhdytään kodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa rajoittamaan. Tämä ei tapahdu tutkimalla eikä siihen tarvita rahaa muutenkaan.

Seppo Mononen
http://litorina.org